Jak zastřihnout živý plot: Praktický průvodce pro zahrádkáře!

Živé ploty jsou nedílnou součástí mnoha zahrad a pozemků, kde plní nejen estetickou, ale i praktickou funkci. Aby váš živý plot rostl zdravě a vypadal skvěle, je správné stříhání nezbytné, především v prvních letech po jeho založení, kdy se formuje jeho pevný základ. Ačkoliv se může zdát stříhání živého plotu jako složitý úkol, s naším průvodcem se do toho můžete směle pustit. S námi se naučíte, jak správně pečovat o živý plot a udržovat ho v perfektním stavu po celý rok!

Co budete potřebovat?

Na samotné stříhání

Správné nástroje na stříhání živého plotu jsou základem úspěchu. Pro menší a mladé živé ploty jsou ideální spíše ruční nůžky na živý plot. Pokud máte starší a hustší ploty, zvolte elektrické nůžky na živé ploty, akumulátorové nebo benzínové nůžky. Tyto nástroje vám usnadní práci a zajistí přesný střih. Mezi oblíbené značky patří například Fiskars, Bosch nebo Stihl. Nezapomeňte také na zahradní rukavice, ochranné brýle a vhodný pracovní oděv!

Na úpravu a tvarování

Pokud chcete dosáhnout rovnoměrného střihu, připravte si provázek nebo natahovací lanko, které vám pomůže udržet rovnou linii. Pro tvarování vyšších živých plotů budete potřebovat žebřík nebo stabilní schůdky. Výborným nástrojem pro stříhání vysokých a těžko dostupných míst jsou také teleskopické nůžky na živé ploty.

Kdy je správný čas na stříhání?

Správné načasování stříhání je klíčové pro zdraví živého plotu. Nejlepší doba pro stříhání většiny živých plotů je na jaře a v létě, kdy je růst nejintenzivnější. Některé druhy plotů, jako například zimostráz, můžete stříhat i několikrát ročně, zatímco jiné, jako jsou tis nebo zlatice, je lepší stříhat pouze jednou ročně. Je důležité mít na paměti, že stříhání živého plotu v nesprávný čas může vést k oslabení rostlin a zvýšenému riziku nemocí. Proto je dobré se předem informovat o specifických potřebách jednotlivých druhů a podle toho plánovat údržbu.

Postup krok za krokem

1. Příprava

Než začnete s vlastním stříháním, zkontrolujte, zda máte všechny potřebné nástroje a ochranné pomůcky. Napněte provázek ve výšce, do které chcete plot zkrátit, a ujistěte se, že je pevně uchycen, například mezi dvěma tyčkami, zapíchnutými do země.

2. Hrubý střih

Začněte hrubým střihem, kdy odstraníte přebytečné větve a větší kusy. Tento krok provádějte s plotovými nůžkami a postupujte odspodu nahoru. Dbejte na to, aby byl střih rovnoměrný a nevynechali jste žádnou část plotu.

3. Tvarování a zarovnání

Rozhodněte se, jakého tvaru chcete střihem dosáhnout. Stříhání živého plotu se řídí přirozeným růstem rostliny a má jej podpořit. Nejvhodnější je tvarování do lichoběžníku, kde je vrchní část plotu užší než jeho spodní základna. Pomocí nataženého provázku začněte jemněji stříhat plot do požadovaného tvaru. Dbejte na to, aby byly všechny části stejně dlouhé a aby nevznikaly nerovnoměrné oblasti. Pro dosažení přesného střihu můžete použít také vodováhu.

4. Finální úprava

Po hrubém střižení a základním tvarování vašeho živého plotu přichází na řadu finální úprava, která je klíčová pro dosažení čistého, estetického a profesionálního vzhledu. Odstraňte drobné větvičky a lístky, které vyčnívají mimo hlavní linii vytyčenou provázkem. Zbavte se také všech suchých nebo nemocných větví, aby plot zůstal zdravý a silný. Ujistěte se, že jsou všechny hrany čisté a ostré. Pomocí vodováhy zkontrolujte rovnost horní linie plotu a v případě potřeby jemně upravte vrchní část plotu tak, aby byla dokonale rovná.

5. Úklid

Nakonec pečlivě ukliďte všechny odřezky a větve, které jste odstranili při stříhání plotu. Můžete je použít jako mulč nebo je kompostovat. Zkontrolujte, že je váš pracovní prostor čistý a připravený pro další zahradní práce.

Další tipy pro údržbu živého plotu

  • Pravidelné zalévání

Živé ploty potřebují dostatek vody, zejména během suchých období. Zalévejte je pravidelně, aby měly dostatek vláhy pro růst. Ideální je zalévat je brzy ráno nebo večer, kdy slunce není tak silné a voda se lépe vsakuje do půdy. V letních měsících může být potřeba zalévat častěji, zatímco v zimě postačí méně časté zavlažování.

  • Hnojení

Používejte hnojiva určená pro živé ploty, aby měly potřebné živiny pro zdravý růst. Hnojení by mělo probíhat ideálně dvakrát ročně – na jaře a na podzim. Na jaře pomůže hnojivo s vysokým obsahem dusíku podpořit růst nových výhonů, zatímco na podzim hnojivo s vyšším obsahem draslíku připraví rostliny na zimní období.

  • Kontrola na škůdce

Pravidelně kontrolujte ploty na přítomnost škůdců a nemocí a včas je ošetřete vhodnými prostředky. Zdravý živý plot je méně náchylný k napadení, proto je důležité udržovat jej v dobré kondici. V případě výskytu škůdců nebo nemocí použijte ekologicky šetrné insekticidy nebo fungicidy, které nepoškodí okolní vegetaci a zvířata.

Doufáme, že vám náš průvodce pomůže při údržbě vašeho živého plotu a přinese vám radost z krásně upravené zahrady. Pusťte se do toho a užijte si výsledky své práce!

© 2024, LARADEX, s.r.o. – všechna práva vyhrazena, vyrobily Elevante a eBRÁNA
LOADING