Letní údržba zahrady: Praktické rady

Léto je obdobím, kdy zahrada oplývá životem, barvami a vůněmi. I když by se mohlo zdát, že největší nápor prací je už po jaře za námi, zahrada stále vyžaduje naši pravidelnou péči. Teplé dny a dlouhé večery nabízejí ideální příležitost k odpočinku v přírodě, ale také přinášejí specifické úkoly, které zajistí, že vaše zahrada bude vzkvétat až do podzimu. Zálivka, boj s plevelem, hnojení a ochrana před škůdci – to jsou jen některé z činností, které vám v létě pomohou udržet zahradu v nejlepší kondici. Připravte se s námi na to, jak nejlépe využít letní měsíce pro péči o své rostliny.

Jak a kdy v létě zalévat?

V létě jsou těmi největšími nepříteli zahrad sucha a vysoké teploty. Rostliny potřebují pravidelnou zálivku, aby přežily. Ideální je zalévat zahrady ráno nebo večer, kdy je teplota okolního vzduchu nižší a voda se tak odpařuje podstatně pomaleji. Zálivka by měla být důkladná, aby se voda dostala až ke kořenům, nebojte se proto nechat vodu puštěnou i několik minut u každého stromu. Pokud máte možnost, použijte dešťovou vodu nebo zavlažovací systém.

Boj s plevelem

Plevel je v létě obzvlášť otravný. Je důležité zahradu plet pravidelně, aby neměl šanci vykvést a vysemenit se. Nejjednodušší je, pustit se do pletí po dešti, kdy je půda měkká a dostatečně poddajná. Můžete také použít podřezávače plevele, které vám práci urychlí a usnadní. Podřezaný nenakvetlý plevel můžete navíc použít jako mulč.

Péče o plodící rostliny

Léto je časem sklizně, a tak si můžete vychutnávat čerstvé ovoce a zeleninu přímo ze své zahrady. Pokud plody dozrávají rychleji, než je stíháte sbírat, umístěte pod ně plastové nádoby nebo pevné sítě, aby nedošlo k jejich pádu a poškození. Takto nasbírané plody můžete nejen ihned konzumovat, ale také zamrazit pro pozdější zpracování, čímž si ušetříte čas na další zahradní radosti.

Péče o trávník

Ani v létě se nevyhnete zahradním úpravám, včetně sekání trávníku, doporučuje se ovšem nesekat příliš nakrátko, aby nedocházelo k nadměrnému vysychání. Delší tráva lépe odolává vysokým teplotám a zabraňuje tvorbě suchých nevzhledných míst. Ideální je sekačku nastavit tak, aby tráva zůstala alespoň 5 cm vysoká, čímž se sníží riziko poškození. Klíčové je také pravidelné zalévání trávníku a zejména u velkých travnatých ploch se doporučuje pořídit samozavlažovací systém, který zajistí rovnoměrnou a efektivní distribuci vody, což nejen usnadní péči, ale také pomůže ušetřit vodu. Dalším důležitým krokem je hnojení, které dodá trávníku veškeré potřebné živiny pro zdravý růst.

Plánování budoucnosti

Léto je ideálním časem pro plánování nadcházející zahradní sezóny. Můžete začít přemýšlet o případných změnách a novinkách, které byste rádi ve své zahradě provedli.  Můžete začít připravovat půdu na podzimní výsadbu nebo plánovat, jaké rostliny budete pěstovat příští rok. Rozhodněte se, jestli chcete zahradu rozšířit o nové prvky, kterými mohou být například nové chodníčky, zahradní jezírko nebo zavlažovací systém. Péče a plánování vám pomohou udržet zahradu zdravou, krásnou a plodnou.

© 2024, LARADEX, s.r.o. – všechna práva vyhrazena, vyrobily Elevante a eBRÁNA
LOADING