Nový dech pro váš komín: Rekonstrukce nebo nová výstavba?

Pokud plánujete instalaci krbových kamen nebo krbu, nebo se potýkáte s problémy s tahem komína, je čas zvážit jeho rekonstrukci nebo výstavbu nového. Správně fungující komín je klíčový pro bezpečný a efektivní provoz vašeho topidla. Podíváme se na různé možnosti rekonstrukce a výstavby komínů, včetně odhadovaných nákladů, a poradíme vám, jak zajistit, aby váš komín dlouhodobě plnil svou funkci bez jakýchkoliv komplikací.

Kdy je rekonstrukce nezbytná?

Pro správné fungování komína je klíčové zajistit optimální teplotu spalin, která by měla být v rozmezí 60–120 °C. Při nižších teplotách dochází ke kondenzaci spalin na stěnách komína, což vede k poškození malty a následné destrukci vlivem mrazu. Starší domy často disponují širokými průleznými komíny, které neodpovídají potřebám moderních topidel. Pro zajištění správného tahu musí komín převyšovat hřeben střechy alespoň o 60 cm.

Vložkování komínů

Jednou z možností, jak zlepšit funkčnost starého komína, je jeho vložkování. Tento proces nevyžaduje bourání celého komína, vložky se spouštějí shora. V místě vyústění kouřovodu a u paty komína se ubourá jen část zdiva. Oblíbenými materiály pro vložky jsou keramika a ocel. Životnost ocelových vložek je cca 15 let, keramické vložky vydrží až 30 let.

Stavba nového komína

Pokud starý komín vyžaduje nejen vyvložkování, ale i další zásahy jako zpevnění či oplechování, může být výhodnější postavit nový komín. Stavebnice od výrobců jako CIKO nabízejí rychlou a efektivní výstavbu. Jednotlivé prvky stavebnice se spojují tenkovrstvou maltovou směsí a nadstřešní část se staticky zajišťuje pomocí běžných kotvících prvků.

Při plánování nového komína je důležité také promyslet, kudy povede. Komín by měl být umístěn tak, aby se na něj mohla snadno napojit kamna, která musí stát daleko od hořlavých materiálů, jako jsou dveře a okna. Pokud bude komín v místě, kde se tomu nedá vyhnout, čeká vás složité a často nepraktické a nevzhledné napojování kouřovodu. Z těchto důvodů by komín neměl vést ani kolem trámů.

Pravidelná údržba a revize

Pravidelnou vizuální kontrolu a údržbu komína můžeme provádět sami, zejména během topné sezóny. Vizuální kontrola zahrnuje kontrolu viditelných částí komína na praskliny, poškození a znečištění, stejně jako ověření, zda není komín zablokován například ptačími hnízdy nebo jinými překážkami. Údržba může zahrnovat i čištění okolí komína a odstranění drobných nečistot.

Revize a důkladné čištění komína je však nutné přenechat odborníkům, kteří mají potřebné nástroje a znalosti k provedení těchto úkonů bezpečně a efektivně. Kominíci mohou provést detailní kontrolu celého systému, vyčistit vnitřní části komína a identifikovat případné skryté problémy, které by mohly ovlivnit jeho funkčnost a bezpečnost. 

Podle nařízení vlády 91/2010 Sb. mají majitelé povinnost udržovat spalinové cesty čisté a kontrolované. Toto nařízení stanoví konkrétní frekvenci kontrol a čištění, což je klíčové pro prevenci požárů a zajištění bezpečného odvádění spalin z topidel.

Náklady na rekonstrukci komína v roce 2024

Náklady na rekonstrukci nebo výstavbu nového komína se mohou lišit v závislosti na konkrétním případě. Průměrné ceny v České republice v roce 2024 jsou následující:

  • Vložkování komína: Cena za keramickou vložku se pohybuje kolem 1 200 Kč za metr, ocelová vložka stojí přibližně 900 Kč za metr. Včetně práce se celkové náklady mohou vyšplhat na 20 000 až 30 000 Kč.
  • Stavba nového komína: Cena za stavebnici komína od společnosti CIKO se pohybuje od 30 000 Kč výše, v závislosti na výšce a průměru komína. Celkové náklady na výstavbu nového komína, včetně práce, mohou dosáhnout 50 000 až 70 000 Kč.

Zda se rozhodnout pro rekonstrukci stávajícího komína nebo jeho kompletní výstavbu záleží na konkrétním stavu komína a požadavcích na topidlo. Pro odbornou radu a cenovou kalkulaci se obraťte na specialisty, kteří vám pomohou najít nejlepší řešení pro váš domov.

© 2024, LARADEX, s.r.o. – všechna práva vyhrazena, vyrobily Elevante a eBRÁNA
LOADING