Položte podlahu snadno a rychle: Zvolte suchou cestu

Chystáte se na přestavbu podlah nebo sháníte efektivní řešení pro novou stavbu? Objevte výhody suchých podlahových systémů z sádrovláknitých a sádrokartonových dílců, které představují nejrychlejší cestu k novému povrchu. Tyto moderní materiály vynikají svou lehkostí a snadnou manipulací, což umožňuje bezproblémovou instalaci i pro kutila. V tomto článku se dozvíte, jaké benefity suché podlahy přinášejí a na co všechno je třeba myslet během jejich pokládky.

Výhody suchých podlahových systémů

Suché podlahové systémy představují inovativní a efektivní řešení, které přináší řadu výhod. Jednou z hlavních předností je rychlost instalace; na rozdíl od tradičních mokrých metod, které vyžadují čas na vyschnutí a vyzrávání, suché systémy umožňují okamžité pokračování v dalších stavebních pracích. To šetří čas a zrychluje celkový proces renovace nebo výstavby. Další výhodou je jejich schopnost poskytovat vynikající tepelnou izolaci a akustické vlastnosti, což přispívá k lepšímu komfortu v interiéru.

Kromě toho suché podlahové systémy jsou ideální pro rekonstrukce starších budov, kde by tradiční mokré systémy mohly být nevhodné. Díky jejich nízké hmotnosti a snadné manipulaci se s nimi lépe pracuje a minimalizuje se riziko vzniku vlhkosti a plísní, protože nevyžadují použití vody během instalace. Tím se zajišťuje zdravější a stabilnější prostředí v místnosti.

Univerzální podklad pro různé krytiny

Suché podlahové systémy pracují na principu plovoucí podlahy, což znamená, že se nespojují pevně s podkladem. Díky tomu na ně můžete bez problémů položit téměř jakoukoliv podlahovou krytinu, od koberců přes PVC a vinyl až po dlažbu nebo marmoleum. Klíčem k úspěchu je dodržení správné skladby a postupu, které doporučuje výrobce, což zajistí optimální funkčnost a dlouhou životnost podlahy.

Kde zakoupit materiál pro suché podlahy?

Na českém trhu najdete několik renomovaných značek, které vyrábějí materiál pro suché podlahové systémy. Mezi nimi vyniká značka Rigips, která nabízí sádrovláknité desky Rigidur a sádrokartonové desky RigiStabil. Tyto desky se vždy pokládají ve dvou vrstvách, což zajišťuje pevnost a stabilitu podlahy. Rigips také vyrábí celé podlahové dílce, jako jsou RigiStabil E25 a Rigidur E20, které se skládají ze dvou desek slepených k sobě. Tyto dílce mají po obvodu polodrážku pro snadné spojení, což značně usnadňuje montáž a šetří materiál.

Základní zásady pro instalaci suché podlahy

Instalace suché podlahy je oblíbená pro svou rychlost a jednoduchost, ale je důležité dodržovat několik základních zásad pro dosažení kvalitního a dlouhotrvajícího výsledku. Nejprve je nutné důkladně připravit podklad – měl by být čistý, suchý a rovný, aby podlaha správně seděla a nevznikaly nežádoucí nerovnosti. Před samotnou instalací je rovněž důležité zkontrolovat vlhkost podkladu, protože nadměrná vlhkost může ovlivnit přilnavost materiálů a kvalitu konečného výsledku. Použití kvalitních a kompatibilních materiálů, jako jsou speciální desky a spojovací prvky, je klíčové pro zajištění stability a odolnosti podlahy.

Při pokládce byste měli dbát na dodržení doporučených dilatačních spár a používat správné techniky pokládky, aby se minimalizovalo riziko deformací a poškození. Důležitým krokem je také správné zarovnání a upevnění jednotlivých komponentů, aby se předešlo budoucím problémům s nerovnostmi a pohyblivostí podlahy. Pokud se všechny tyto zásady dodrží, instalace suché podlahy bude rychlá, efektivní a výsledek bude odpovídat vašim očekáváním.

Na co si dát při montáži pozor

Při pokládce suché podlahy je důležité věnovat pozornost několika klíčovým aspektům, které zajistí dlouhověkost a správnou funkčnost podlahového systému. Prvním kritickým bodem je použití okrajového dilatačního pásku. Ten odděluje podlahu od stěn a zabraňuje šíření hluku mezi konstrukcemi. Správné použití tohoto pásku je nezbytné pro minimalizaci zvukových problémů a zachování stability podlahy.

Dalším zásadním faktorem je výběr a aplikace vyrovnávacího podsypu. Je doporučeno použít materiál od stejného výrobce jako podlahové desky, aby se předešlo deformacím v místech s větší zátěží. Použití vhodné roznášecí desky je rovněž klíčové, protože zajistí, že podsyp nebude vtlačen do izolantu a podlaha tak nesesedne. 

Profesionální pomoc a konzultace

Pokud stále váháte, jakou skladbu podlahy zvolit nebo jak přesně postupovat při montáži, neváhejte se obrátit na specialisty. Poradí vám, jakou skladbu zvolit, spočítají množství potřebného materiálu a odhadnou náklady. A pokud potřebujete zkušeného podlaháře, můžete se podívat do řad našich inzerentů a zdarma zadat poptávku.

Suché podlahové systémy představují rychlé a efektivní řešení pro novostavby i rekonstrukce. Díky jejich jednoduché montáži, nízké hmotnosti a univerzálnosti jsou ideální volbou pro ty, kteří hledají moderní a praktické řešení podlah. Při správné instalaci vám suchá podlaha poskytne komfort a dlouhou životnost, a to bez zbytečných komplikací a čekání.

© 2024, LARADEX, s.r.o. – všechna práva vyhrazena, vyrobily Elevante a eBRÁNA