Vinyl nebo laminát? Poradíme, jak vybrat správnou podlahu

Při výběru nové podlahy vám vinylové a laminátové krytiny nabízejí kombinaci estetiky a praktičnosti. Vinylové podlahy jsou známé svou měkkostí, tepelnou izolací a odolností vůči vlhkosti, zatímco laminátové podlahy vynikají snadnou instalací a širokým výběrem designů. Jaké jsou hlavní rozdíly v jejich vlastnostech, cenách a možnostech instalace? Přečtěte si náš přehled a zjistěte, která podlaha je pro vás ideální.

Jak jsou vinyl a laminát složené?

Vinylové podlahy jsou složeny z několika vrstev, přičemž jádro tvoří polyvinylchlorid (PVC), který je odolný vůči vlhkosti a skvrnám. Na něj navazuje dekorativní film, který imituje různé materiály, a ochranná vrstva, jež chrání podlahu před opotřebením. Tato struktura činí vinylové podlahy voděodolné a snadno udržovatelné, což je činí ideální pro vlhké prostory.

Laminátové podlahy se skládají z několika vrstev, začínající stabilizační vrstvou na spodní části, která zajišťuje pevnost a ochranu proti vlhkosti. Následuje jádrová vrstva z dřevovláknitých desek a vrstva dekorativní, která napodobuje vzhled přírodního dřeva. Na vrchu je ochranná vrstva, která brání poškrábání a opotřebení. Laminátové podlahy nejsou voděodolné jako vinyl, ale jejich přirozený vzhled a odolnost vůči poškrábání je činí oblíbenou volbou pro interiéry.

Tichý, teplý a odolný vinyl

Pokud preferujete měkkost a teplo pod nohama, vinylová podlaha je skvělou volbou. Díky své měkkosti a schopnosti pomalu odvádět teplo je příjemná na došlap, a navíc skvěle tlumí hluk, což oceníte zejména v dětském pokoji, ložnici či obývacím pokoji.

Vinyl je také odolnější vůči vlhkosti než laminát, což umožňuje snadné čištění mokrým hadrem. Přesto se nedoporučuje instalovat jej do koupelen, kde může voda nateklá mezi spáry způsobit zkroucení podlahy či vznik plísní. Výhodou je i antistatická, nehořlavá a antialergenní povaha vinylu. Pokládka vinylu je jednoduchá – můžete volit mezi lepením, plovoucí pokládkou nebo samoležící variantou, která nevyžaduje žádné lepidlo či spojovací materiál.

Vinylové podlahy jsou k dostání v různých cenových kategoriích, kde cena závisí na tloušťce krytiny, zátěžové třídě a typu pokládky. Můžete očekávat, že cena za m² se pohybuje od 260 Kč až po 1000 Kč.

Snadná instalace a široký výběr dekorů laminátu

Laminátová podlaha si získala oblibu díky snadné instalaci, širokému výběru dekorů a vysoké odolnosti. Většina laminátových podlah se pokládá plovoucím způsobem, přičemž celoplošné lepení se příliš nedoporučuje, protože omezuje přirozenou roztažnost laminátu. Výjimkou jsou schody, kde se kvůli bezpečnosti laminát lepí.

Laminátová podlaha se hodí na téměř jakýkoliv podklad a díky nízké konstrukční výšce je ideální pro rekonstrukce interiéru. Pokud se některý z dílců poškodí, podlaha se dá snadno demontovat a opravit.

Nevýhodou laminátu je jeho nižší odolnost vůči vlhkosti, což znamená, že se nehodí do koupelny a vyžaduje pečlivější údržbu. Laminátová podlaha studí více než vinyl, což lze vyřešit použitím koberců. Z hlediska akustiky laminát také prohrává, ale situaci můžete zlepšit použitím akustické podložky.

Kolik stojí vinyl a laminát?

Pokud jde o ceny, vinylové a laminátové podlahy se mohou značně lišit v závislosti na kvalitě materiálu, tloušťce krytiny, zátěžové třídě a způsobu pokládky. Vinylové podlahy začínají cenově kolem 260 Kč za m², ale u kvalitnějších a odolnějších variant se mohou ceny vyšplhat až na 1000 Kč za m². Laminátové podlahy jsou obvykle cenově dostupnější, s průměrnou cenou mezi 200 Kč a 600 Kč za m², přičemž vyšší cenové rozpětí patří speciálním dekorům a laminátům s lepšími vlastnostmi, jako je odolnost vůči vlhkosti. Cena instalace se může také lišit v závislosti na způsobu pokládky a zvolených materiálech.

Profesionální pomoc při výběru i pokládce

Pokládka vinylové i laminátové podlahy není složitá, ale pokud si nejste jistí, můžete se obrátit na odborníky. Na našem webu najdete zkušené podlaháře, které můžete oslovit!

Vinyl a laminát představují praktické a esteticky atraktivní alternativy k dřevěným podlahám. Každý z těchto materiálů má své výhody a nevýhody, takže při výběru záleží na vašich preferencích a konkrétních podmínkách v interiéru.

© 2024, LARADEX, s.r.o. – všechna práva vyhrazena, vyrobily Elevante a eBRÁNA